Tengerparti nosztalgia: #seapunk


Internetes vicc vagy egy underground zenei stílus? A közvélemény eléggé megosztott, ám meglepően sok követője van a seapunknak, akik azt vallják, ez nem is zene, hanem életstílus. 

A seapunkban technikailag nincs újdonság, mindent hallottunk már korábban; 90-es évekbeli house, chillwave, régi popszámok. Lehet vádolni újracímkézéssel, azonban az irányzatnak megvannak a maga pillanatai. A punkhoz ugyan semmi köze, ám a tengerhez annál inkább. A zene szó szerint folyékony, hiszen gyakran építik be a számokba a hullámok hangját is. Minden a hangulatról, az életérzésről szól, így az igazán jó seapunk dal a víz alatti hangzásra törekszik. 

A stílus erősen internetközpontú, amit mi sem támaszt alá jobban, minthogy az egész irányzat a Twitterről indult. A közösségi oldalon 2011 nyarán Lil Internet megosztott egy szürreális álmot ("Seapunk leather jacket with barnacles where the studs used to be"), aminek következtében elterjedt a #seapunk. Ő azonban csak a nevet adta, a kifejezés utána kvázi önálló életre kelt. Az irányzat a Tumblr oldalán terjedt el igazán, ahol egyre többen osztottak meg speciális tengertémájú gifeket, tehát a seapunk képi világa hamarabb jött létre, mint maga a zene. Gondolhatnánk, jó rendben, az internetnek köszönhetően született meg, de biztos van valós életbeli materializációja is. Nos, részben. Igaz, hogy olykor-olykor tartottak seapunk bulikat, a műfaj elsődleges élettere akkor is az internet és a hashtagek világa maradt. 

A seapunk az a stílus, ahol inkább az esztétika, mint a zene a meghatározó. Bizonyos esetekben a számokat egy másik hasonló zenei stílusba is lehetne sorolni, ám a hozzátartozó illusztráció miatt mégis a seapunk kategóriába tartozik. Gyakorlatilag egy dal csak audiovizuálisan lehet igazán seapunk. Színekben a kék, zöld, lila és rózsaszín árnyalatai a legmeghatározóbbak. Mindehhez hozzákapcsolódnak a delfinek, kagylók, pálmafák, yin-yang, hangulatjelek, amit amatőrnek ható, gyakran giccses Photoshoppal - vagy még inkább Painttel - tálalunk. Olyan, mintha visszamennénk nosztalgiázni egy 90-es évekbeli, tengerrel foglalkozó weboldalra. A seapunk képi világának köszönhetően pedig olyan új alstílusok jöhettek létre, mint a slimepunk vagy az icepunk. 

Azealia Banks - Atlantis
Mint minden underground irányzat, végül a seapunk is divat lett. Esztétikájuk több előadót is inspirált, mint például Rihannát, Lady Gagát, de leginkább Azealia Bankst. Ő nemcsak egy szám vagy egy look erejéig használta fel a stílust, a Fantasea lemezborítóján ugyanis hableányként jelenik meg. Márpedig az az elfogadott vélekedés, hogy a sellők nem seapunkok. Mivel azonban viccnek tartja az irányzatot, ezzel szembemenve szándékosan feszegeti a határokat és hecceli a stílus iránt elkötelezett rajongókat. 

Az egyik legmeghatározóbb seapunk előadó azonban nem más, mint a zöld hajú Skrillex, Ultrademon, akinek hangzása saját elmondása szerint egy teliholdas tengerparti bulira emlékeztet. Másik nagy név a palettán Zombelle, a seapunk hercegnő, aki M¥rrĦ Ka Ba közreműködésével kiadta a Tropicult lemezt. Az anyag elég kellemes és valóban felidézi az óceáni érzést. Mindig van olyan előadó, akit akarata ellenére sorolnak egy bizonyos zenei irányzathoz. A seapunk esetében ez az áldozat Unicorn Kid. A stílus megnövekedett népszerűségének köszönhetően eleinte még élvezte a hirtelen jött figyelmet, ám rövidesen elege lett a kategorizálásból és a kék hajú tizenévesekből. 

És hol tart most a seapunk? Vannak, akik a születése után egy évvel máris temetni kezdték a műfajt, 2016-ban pedig tényleg nagy lett a csend, de ez inkább csak a média elfordulásának köszönhető, mintsem a műfaj halálának. A rajongók keménymagja ugyanis megmaradt és továbbra is akadnak olyan zenészek, akik a mai napig Twitteren keresztül osztják meg legújabb dalaikat.

Petra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése